5 tips för bättre ordning på inkorgen

sep 6, 2022 | Övrigt

Att tappa kontrollen över e-postinkorgen är inte något ovanligt, vi får väldigt många mail som vi sedan inte har tiden för att gå igenom och även svara på alla. 

Men det finns knep för att få ordning på inkorgen, och dessutom samtidigt spara tid! Här har vi samlat fem tips för hur du får ordning på inkorgen: 

1. Stäng av notiser och aviseringar

Låt oss vara ärliga med oss själva, vi behöver inte få notiser för varje mail som dimper ner i inkorgen. Dessutom går det att skapa anpassade regler för aviseringar, till exempel att en avisering sker när en viss avsändare skickar ett mail.

2. Bestäm hur ofta du ska kolla din mail

Hur ofta behöver du egentligen kolla din mail? Stäng av funktionen i inkorgen som hämtar mail automatiskt, och hämta  istället hem mailen när du har tid för att kolla inkorgen.

3. Läs och svara på enkla mail direkt

Många mail kräver bara ett kort, eller snabbt svar. Ta för vana att göra det direkt så att de inte ligger kvar i inkorgen i onödan. Det går väldigt snabbt, och håll dig till ett mail i taget. När det är klart går du vidare till nästa.

4. Flytta mailen från inkorgen så snart de är hanterade 

I Inkorgen skall du bara ha de mail som du inte har tagit hand om ännu. Se därför till att flytta mailen från inkorgen direkt efter att du har hanterat dem. Behöver du inte spara dem så släng dem, men om det är sådant du vill arkivera så flyttar du dem direkt till mappen Arkiv och en passande undermapp. Ett bra tips är att skapa undermappar  i Arkivmappen för varje avsändare.

När du fått in det här arbetssättet kommer du faktiskt känna att mailhanteringen går framåt.

5. Använd Buskoll för att skicka arbetsuppgifter till varandra

Skicka inte arbetsuppgifter till varandra med e-post längre. För när man gör det så är risken stor att de uppgifterna hamnar längre och längre ned i inkorgen och sedan kanske de inte blir gjorda förrän det är för sent. Nej använd Buskoll till det istället. Det blir ju dessutom dubbelt bra.

För dels så kommer du att få mer ordning på inkorgen, och dels kommer du att få bättre kontroll på sådant som skall göras eftersom Buskoll håller koll på det åt det dig. Då hamnar ju uppgifterna dessutom direkt i din att-göra-lista och försvinner inte förrän du har klarmarkerat dem. Sedan kan den som skickar uppgiften också få en kvittens på när mottagaren fått den och när den är klarmarkerad. Fiffigt, eller hur…